Ένα από τα γεγονότα που απασχόλησαν όλον τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν στο Λονδίνο. Η Ελλάδα μάλλον δεν τα πήγε και τόσο καλά, αφού κατέκτησε συνολικά 2 χάλκινα μετάλλια. Όμως αν κατακτούσε κάποιο χρυσό μετάλλιο, θα ήταν και από χημικής άποψης χρυσό;

 Ιστορικό

Το γνωστό σε όλους μας τελετουργικό του να απονέμονται μετάλλια στους πρώτους των αγωνισμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκίνησε το 1896 στην Αθήνα, στην πρώτη μοντέρνα εκδοχή τους. Ωστόσο, ο πρώτος δεν έπαιρνε χρυσό μετάλλιο, αλλά ασημένιο, ενώ ο δεύτερος έπαιρνε χάλκινο! Ο τρίτος έμενε με τη χαρά του επιτεύγματος, καθώς δεν έπαιρνε μετάλλιο..

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 στο Παρίσι, τα μετάλλια καταργήθηκαν και οι νικητές λάμβαναν τρόπαια ή κύπελλα. Και πάλι όμως, μόνο ο πρώτος και ο δεύτερος επιβραβεύονταν, με ασημένιο και χάλκινο αντιστοιχα. Σήμερα η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αντιστοιχίσει τις επιτυχίες από εκείνους τους δύο Ολυμπιακούς, και διαβάζοντας τις κατατάξεις των μεταλλίων βλέπουμε το σημερινό σύστημα (χρυσό, ασημένιο, χάλκινο), το οποίο ακολουθείται από το 1904 έως και σήμερα.

Σύσταση των μεταλλίων

Ωστόσο, οι κάτοχοι χρυσών μεταλλίων μάλλον θα πρέπει να νιώθουν λίγο πιο αδικημένοι, αφού από το 1912 και μετά, το αποκαλούμενο «χρυσό μετάλλιο» αποτελείται από 92,5% άργυρο, και απλώς μια επικάλυψη από χρυσό..! Στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν φέτος, μόλις 1,34% του χρυσού μεταλλίου είναι χρυσός! Το 6,16% που απομένει, μάλιστα, είναι χαλκός..

Κοιτάζοντας τη χημική σύσταση και των υπολοίπων μεταλλίων, ούτε το ασημένιο φαίνεται να είναι εντελώς «αυτό που υπόσχεται» ( :mrgreen: ), αφού η ποσότητα αργύρου και εδώ είναι 92,5%. Το υπόλοιπο 7,5% είναι και εδώ χαλκός.. (τελικά οι τρίτοι “εκδικούνται” σε όλα τα μέτωπα.. 😆 ). Τέλος, το χάλκινο μετάλλιο αποτελείται από χαλκό (κατά 97%), ψευδάργυρο (κατά 2,5%) και κασσίτερο (κατά 0,5%).

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός. Εάν ένας κάτοχος χάλκινου μεταλλίου αποφάσιζε να λιώσει το μετάλλευμα και να το πουλήσει στην αγορά, τα χρήματα που θα έπαιρνε θα του έφταναν μόνο για τσίχλες και πατατάκια..

Πόσο αξίζουν στην αγορά οι ποσότητες μετάλλων στα Ολυμπιακά μετάλλια του 2012;

Μετάλλιο

Σύσταση

Αξία (σε $)

Χρυσό

92,5% Ag , 6,16% Cu , 1,34% Au

644

Ασημένιο

92,5% Ag, 7,5% Cu

330

Χάλκινο

97% Cu, 2,5% Zn , 0,5% Sn

4.71

 

Βέβαια, η λανθασμένη χημικά διατύπωση που έχουμε ως τώρα δε νομίζω να αλλάξει μέχρι το 2016, αφού φράσεις όπως «η Ελλάδα κατακτά χρυσοχαλκινασημένιο μετάλλιο» θα ήταν σίγουρα εφιάλτης για τους δημοσιογράφους..! 😛

Βιβλιογραφία

http://en.wikipedia.org/wiki/Olympic_medal

http://chemistry.about.com/od/metalsalloys/f/what_are_olympic_medals_made_of.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/2012_Summer_Olympics#Medals

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2180868/London-2012-Olympics-Medals-worth-just-3.html?ito=feeds-newsxml