Τίτλος: Στο βάθος του εργαστηρίου αριστερά
Τίτλος Πρωτότυπου: Au fond du labo à gauche
Συγγραφέας: Eduard Launet
Μετάφραση: Ειρήνη Ραζή
Εκδόσεις Ενάλιος (2008)
Σελίδες: 160

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Καθώς η επιστήμη είναι υπερβαλλόντως σημαντική για να την εμπιστευθεί στα χέρια… των σοφών, ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου επεχείρησε με περίσσιο θάρρος και χιούμορ να αναδιφήσει επιστημονικά έντυπα και τύπο, προς αναζήτηση αυτού που ο ίδιος χαρακτηρίζει «επιστήμη της σαμπάνιας».
Αφού μάθει τους καλύτερους τρόπους αυτοκτονίας με πυροτεχνήματα, μάθει ν’ αναλύει το μαλλί της γριάς με ακτίνες Χ και να μελετά επιστημονικά την οσμή της καμηλοπάρδαλης, ο αναγνώστης θα μπορέσει να καταπιαστεί με θεμελιώδη προβλήματα των οποίων η ουσία πολλές φορές του διαφεύγει, όπως π.χ., αν ανιχνεύεται ο κεραυνοβόλος έρωτας στον… σαρωτή, αν μπορεί ο επιταχυντής σωματιδίων να υπολογίσει τον χρόνο της παλίρροιας, αν μπορούν οι… τιράντες ενός σουτιέν να μην γλιστρούν απ’ τη θέση τους; Για να καταλήξει τελικά σε απαντήσεις που χωρίς την επιστήμη θα ήμαστε καταδικασμένοι να μην μάθουμε ποτέ, όπως φερ’ειπείν ότι το ποσοστό των εισαγωγών στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων από πτώση καρυδών κοκκοφοίνικα ανέρχεται σε 2,5 στον κόλπο Παπούα και σε 3,4 στα νησιά του Σολομώντα…

Με το βιβλίο αυτό ξεκινά μια νέα στήλη για το blog, αυτή της κριτικής βιβλίων! Από το μικροσκόπιό μας θα περνούν επιστημονικά βιβλία όλων των ειδών, από εκλαϊκευμένα μέχρι πανεπιστημιακά, και από σχολικά συγγράμματα μέχρι βιβλία φροντιστηρίων..!

Το «Στο Βάθος του Εργαστηρίου αριστερά», όπως φαίνεται κι από την περίληψη που δίνεται στο οπισθόφυλλό του, είναι ένα από τα κλασικά εκλαϊκευμένα βιβλία που ασχολούνται με επιστημονικές έρευνες και δημοσιεύσεις, οι οποίες μάλλον δε θα έπαιρναν βραβείο Nobel ακόμη κι αν η ίδια η επιτροπή των βραβείων τις είχε δημοσιεύσει, ωστόσο καταφέρνουν να προκαλούν το ενδιαφέρον!

Το βιβλίο ουσιαστικά είναι μια συλλογή κειμένων που δημοσίευσε ο Launet στην εφημερίδα Libération. Έτσι, το κάθε κείμενο έχει μικρή έκταση (το πολύ 3-4 σελίδες), κάτι που λειτουργεί θετικά αφού δεν κουράζει τον αναγνώστη. Σχεδόν όλα τα θέματα που έχουν επιλεγεί για το βιβλίο είναι κατά τη γνώμη μου πολύ ενδιαφέροντα, και είναι σίγουρο ότι πολλά από αυτά θα τα διαβάσετε εδώ για πρώτη φορά! Η δε γραφή του κειμένου είναι επίσης ευανάγνωστη για τον καθένα, καθώς ισορροπεί επιτυχημένα μεταξύ της επιστημονικής ακρίβειας, της εφαρμογής της κάθε έρευνας στην καθημερινή ζωή, αλλά και του χιουμοριστικού σχολίου. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας, «αποτείνουμε φόρο τιμής στην αστείρευτη φαντασία των ερευνητών»!

Ωστόσο το βιβλίο έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Υπάρχουν ορισμένα κείμενα στα οποία οι πηγές δεν αναφέρονται με τον κατάλληλο τρόπο, δυσκολεύοντας έτσι τον αναγνώστη που θα ενδιαφερθεί να ανατρέξει στα αντίστοιχα επιστημονικά περιοδικά και να μάθει περισσότερα για το θέμα. Σε κάποια άλλα κείμενα φαίνεται να υπάρχουν μικροπροβλήματα στην απόδοση του πρωτότυπου. Μερικά από τα αστεία χάνονται στη μετάφραση, το οποίο βεβαίως δικαιολογείται εν μέρει (τα ίδια βλέπουμε και στην ελληνική μετάφραση των Αστερίξ και Ιζνογκούντ :mrgreen: ). Τέλος, σε μερικά (ελάχιστα) κείμενα, ο συγγραφέας μάλλον ξέμεινε από σχόλια και πηγές πάνω στο θέμα, καθώς φαίνεται να παρουσιάζει το θέμα του στις πρώτες παραγράφους και έπειτα να αναλώνεται στις επόμενες δυο σελίδες σε άλλα (εκτός θέματος) περιστατικά..

Παρ’όλα αυτά, το «Στο Βάθος του Εργαστηρίου αριστερά» αφήνει σίγουρα θετικότατες εντυπώσεις, και είναι σίγουρο ότι θα ανατρέξετε σε αυτό πολλές φορές, ειδικά όταν θέλετε να εντυπωσιάσετε κάποιον με τις γνώσεις σας! 😛

Για κάποιον που μίσησε τις θετικές επιστήμες μέσα στο σχολείο αλλά θα ήθελε να τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, για κάποιον επιστήμονα που θέλει να αγοράσει σε φίλο του ένα δώρο ώστε να του δείξει την ωραία πλευρά της επιστήμης, για οποιονδήποτε θα ήθελε να διαβάσει ένα επιστημονικό ευχάριστο και ανάλαφρο, το βιβλίο αυτό είναι ιδανικό! Μεταξύ μας, άλλωστε, ποιος δεν έχει αναρωτηθεί εάν μπορούν να «εφευρεθούν» φασόλια που να μην προκαλούν αέρια..; 😀

 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.