Σαν σήμερα 2α Ιανουαρίου στη Χημεία:

 

1765 – Γεννιέται ο Charles Hatchett.

O Charles Hatchett θεωρείται από τους σπουδαιότερους Άγγλους χημικούς του 18ου αιώνα. Ζούσε στο Λονδίνο και εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο. Το 1801, ανέλυσε ένα δείγμα του πετρώματος κολουμβίτη (columbite), το οποίο βρισκόταν στο μουσείο και είχε προέλθει από τις εξερευνήσεις στην Αμερικανική ήπειρο.

Από τις αναλύσεις αυτές, κατάφερε να διαπιστώσει ότι στο πέτρωμα βρισκόταν ένα ως τότε άγνωστο χημικό στοιχείο. Το ονόμασε Κολόμβιο (Cb), ωστόσο δεν μπόρεσε να το απομονώσει. Χρόνια μετά, το στοιχείο ανακαλύφθηκε ξανά, απομονώθηκε και πήρε την ονομασία Νιόβιο (Nb) που ισχύει έως και σήμερα.

Έτσι, ο Hatchett έμεινε στην ιστορία για την ανακάλυψη του Νιοβίου. Όπως βρέθηκε αργότερα, ο χημικός τύπος του πετρώματος κολουμβίτη ήταν Fe2+Nb2O6.

 

1822 – Γεννιέται ο Rudolf Clausius.

Ο Γερμανός φυσικομαθηματικός θεωρείται από τους θεμελιωτές της Θερμοδυναμικής. Από τη μεγάλη του προσφορά στο πεδίο αυτό ξεχωρίζει σίγουρα η πρώτη διατύπωση του 1ου και του 2ου Νόμου της Θερμοδυναμικής και η εισαγωγή της έννοιας της εντροπίας.

Η πιο γνωστή του επιστημονική δημοσίευση έγινε το 1850, με τίτλο «On the Moving Force of Heat and the Laws of Heat which may be Deduced Therefrom«. Στη δημοσίευση αυτή ο Clausius επιχειρεί να γεφυρώσει τις ασυνέπεις που ως τότε υπήρχαν μεταξύ της αρχής του Carnot (γνωστή και ως κύκλος του Carnot) και της αρχής της διατήρησης της ενέργειας. Η δημοσίευση αυτή θεωρείται και ως η απαρχή της επιστήμης της Θερμοδυναμικής, αφού διατυπώνεται για πρώτη φορά η θεωρία πως «η θερμότητα τείνει να μεταφέρεται από τα θερμότερα στα ψυχρότερα σώματα»

Ακολούθησαν μελέτες και δημοσιεύσεις για αρκετά χρόνια, ώσπου το 1865 ο Clausius διατυπώνει και επίσημα τους πρώτους 2 Νόμους της Θερμοδυναμικής:

1. Η ενέργεια του σύμπαντος είναι σταθερή.

2. Η εντροπία του σύμπαντος τείνει σε ένα μέγιστο.

Αυτή ήταν και η εισαγωγή της έννοιας της εντροπίας για πρώτη φορά. Ως μονάδα μέτρησής της χρησιμοποιήθηκε το 1 Cl και ίσχυε το εξής:

1 Cl = 1 cal/°C = 4.1868 joules ανά kelvin (J/K)

 

 

1889 – Γεννιέται ο Roger Adams.

Γεννημένος στην Αμερική, ο Adams μνημονεύεται σήμερα περισσότερο για το έργο του στην Οργανική Χημεία.

Συγκεκριμένα, παρασκεύασε τον επονομαζόμενο «καταλύτη Adams» (PtO2), ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην οργανική σύνθεση, στις διαδικασίες της υδρογόνωσης  και της υδρογονόλυσης.

O Adams και οι φοιτητές του εργαστηρίου του ήταν επίσης οι πρώτοι που προσδιόρισαν τη χημική δομή σε πολλές οργανικές ενώσεις, όπως για παράδειγμα τη μαριχουάνα, την κανναβινόλη και διάφορα παράγωγά της, πολλά αλκαλοειδή, ενώ ανακάλυψε ουσίες όπως το chaulmoogric acid (προέρχεται από το δέντρο chaulmoogra και χρησιμοποιήθηκε στη θεραπεία της λέπρας).

 

1920 – Γεννιέται ο Isaac Asimov.

Αν και καθηγητής Βιοχημείας, ο Asimov είναι γνωστός κυρίως για τα επιστημονικά βιβλία που έγραψε, τα οποία  κατατάσσονται είτε στην εκλαϊκευμένη επιστήμη είτε στην επιστημονική φαντασία. Θεωρείται από τους πρώτους που συνέβαλαν στην προώθηση της επιστήμης με αυτόν τον τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της καρίερας του, δημοσίευσε περίπου 500 τέτοια βιβλία. Οι επιστημονικής φαντασίας  ιστορίες του έγιναν τόσο δημοφιλείς, ώστε οι λέξεις “positronic”, “psychohistory” και “robotics”, τις οποίες είχε επινοήσει για τις ιστορίες του, εισήχθησαν στο Oxford English Dictionary και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα.

Αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της δουλειάς του θεωρούνται τα The Collapsing Universe (εκλαϊκευμένη επιστήμη) και I, Robot (επιστημονική φαντασία).

Ο Asimov πέθανε το 1992. Προς τιμήν του έχει ονομαστεί ένας αστεροειδής (5020 Asimov), ένας κρατήρας στον πλανήτη Άρη, ένα δημοτικό σχολείο στη Νέα Υόρκη, αλλά και τα Isaac Asimov Awards!