Σαν σήμερα 7 Ιανουαρίου στη Χημεία:

 

1794 – Γεννιέται ο Eilhardt Mitscherlich

Ο Γερμανός αυτός Χημικός είναι κυρίως γνωστός για την εισαγωγή του όρου της ισομορφίας, γεγονός που έλαβε χώρα το 1819. Σύμφωνα με το φαινόμενο της ισομορφίας, ενώσεις που έχουν παρόμοια χημική σύσταση (αλλά διαφέρουν πχ. ως προς την παρουσία διαφορετικού ιόντος), θα έχουν και παρόμοια κρυσταλλική δομή.

 

 

1833 – Γεννιέται ο Sir Henry Enfield Roscoe

Ο Roscoe γεννήθηκε και έζησε στην Αγγλία, ενώ πραγματοποίησε τις κυριότερες έρευνές του στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ανάμεσα στις έρευνες αυτές, ξεχωρίζει το έργο του στην Ανόργανη Χημεία. Ο Roscoe ήταν ο πρώτος επιστήμονας που απομόνωσε το στοιχείο Βανάδιο (V) στη μεταλλική του μορφή. Επίσης διεξήγαγε έρευνες και μελέτες για στοιχεία όπως το Νιόβιο, το Βολφράμιο και το Ουράνιο.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, εργάστηκε μαζί με τον Robert Bunsen (Heidelberg University) πάνω στις χημικές αντιδράσεις του φωτός, θέτοντας τα θεμέλια για έναν νέο κλάδο, αυτόν της φωτοχημείας. Το 1864, κατάφεραν να «τραβήξουν» την πρώτη φωτογραφία με φλας, χρησιμοποιώντας μαγνήσιο σαν πηγή φωτός.

 

 

1939 – Ανακαλύπτεται το χημικό στοιχείο Φράγκιο

Το Φράγκιο (Fr, χημικό στοιχείο 87) ήταν το τελευταίο χρονικά στοιχείο που ανακαλύφθηκε στη φύση και όχι με τεχνητές μεθόδους. Παίρνει το όνομά του από τη Γαλλία, τη χώρα στην οποία βρέθηκε (όπως και το Γάλλιο!).

Η ανακάλυψη έγινε από την Marguerite Perey, η οποία αρχικά ήθελε να ονομάσει το νέο στοιχείο cation, αφού εμφάνιζε τη μεγαλύτερη ηλεκτροθετικότητα από όλα τα χημικά στοιχεία. Τελικά η ονομασία αυτή απορρίφθηκε, γιατί οι υπεύθυνοι πίστευαν ότι το όνομα θα θύμιζε περισσότερο γάτα, παρά κατιόν. 😛

Το Φράγκιο ανήκει στα αλκάλια (ομάδα Ι στον Περιοδικό Πίνακα). Είναι εξαιρετικά ασταθές στοιχείο, πολύ ραδιενεργό και πολύ σπάνιο στη φύση. Πιστεύεται ότι συνολικά μόλις 20-30 g φραγκίου υπάρχουν σε μια δεδομένη στιγμή σε όλον το φλοιό της Γης.

 

 

1941 – Γεννιέται ο Sir John Ernest Walker

Γεννημένος στο Halifax της Αγγλίας, ο Walker έγινε γνωστός για τις μελέτες του πάνω στη σύνθεση του ATP. Το ATP, ή τριφωσφορική αδενοσίνη, είναι από τα σημαντικότερα μόρια στους ζωντανούς οργανισμούς, αφού είναι η πηγή ενέργειας των κυττάρων (μέσω της υδρόλυσης των φωσφορικών δεσμών στο ATP λαμβάνονται υψηλά ποσά ενέργειας).

Το 1997, ο Walker μοιράστηκε με άλλους 2 συναδέλφους το Nobel Χημείας, καθώς έδειξε τον ενζυμικό μηχανισμό με τον οποίο συνθέτεται το ΑΤΡ, από το ένζυμο ATP-συνθάση.

 

 

1998 – Πεθαίνει ο Vladimir Prelog

Ο Ελβετος-Κροάτης Prelog ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με τη στερεοχημεία των οργανικών ενώσεων. Μαζί με τους Cahn και Ingold επινόησαν το σύστημα κανόνων CIP, με το οποίο έγινε εύκολος ο προσδιορισμός ενός στερεοϊσομερούς (D/L ή R/S). Για περισσότερες πληροφορίες ως προς το θέμα αυτό, δείτε εδώ.

Το 1975 τιμήθηκε με το Nobel Χημείας για την έρευνά του πάνω στη στερεοχημεία των οργανικών μορίων και των αντιδράσεων. Πέθανε σε ηλικία 91 ετών.