Σαν σήμερα 12 Ιανουαρίου στη Χημεία:

 

1792 – Γεννιέται ο Johan August Arfwedson

Γεννημένος στη Σουηδία, ο Arfwedson ήταν ο πρώτος Χημικός που ανακάλυψε το χημικό στοιχείο λίθιο (Li) το 1817, κατά την ανάλυση ενός ορυκτού. Το ορυκτό αυτό λεγόταν πεταλίτης και είχε χημικό τύπο LiAlSi4O10.

Ωστόσο η απομόνωση του στοιχείου έγινε λίγα χρόνια αργότερα, από τον William Brande.

 

1899 – Γεννιέται ο Paul Müller

Ο Müller γεννήθηκε και σπούδασε Χημεία στην Ελβετία. Η αγάπη του για τα φυτά και τη βοτανική τον οδήγησε στο να διεξάγει έρευνες ώστε να ανακαλύψει χημικές ενώσεις που θα βοηθούσαν στην προστασία των φυτών.

Έτσι, το Σεπτέμβριο του 1939, μετά από 4 χρόνια και 349 αποτυχημένες προσπάθειες, ο Müller βρήκε την πρώτη ως τότε εντομοκτόνο ένωση που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα (οι ως τότε εντομοκτόνες ενώσεις ήταν είτε πολύ ακριβές στην παραγωγή είτε δηλητηριώδεις και στον άνθρωπο).

Η ένωση αυτή ήταν το DDT, ή αλλιώς π, π’-διχλωρο-διφαινυλοτριχλωροαιθάνιο. Ο Müller δεν ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε το DDT (αυτό έγινε το 1874 από τον Αυστριακό Othmar Zeidler), αλλά ήταν ο πρώτος που διέκρινε τη χρήση του ως εντομοκτόνο. Για το λόγο αυτό, του απονεμήθηκε το Nobel Ιατρικής το 1948 («for his discovery of the high efficiency of DDT as a contact poison against several arthropods»).

 

Ωστόσο η χρήση του DDT στις αγροκαλλιέργειες απαγορεύτηκε αρκετά χρόνια αργότερα, καθώς βρέθηκε ότι η ένωση δεν είναι βιοδιασπώμενη. Έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι υπήρχαν ποσότητες DDT μέχρι και στο γάλα των λευκών αρκούδων και στα αυγά των πιγκουίνων στο Βόρειο πόλο. Το DDT θεωρήθηκε υπεύθυνο για την λείανση – λέπτυνση του κελύφους των αυγών πτηνών που οδήγησε στον περιορισμό του πληθυσμού τους εγκυμονώντας ακόμα και τον κίνδυνο της πλήρους εξαφάνισης τους.