Σαν σήμερα 16 Ιανουαρίου στη Χημεία:

 

1767 – Γεννιέται ο Anders Gustav Ekeberg

 

Ο Σουηδός Ekeberg γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1767 στη Στοκχόλμη. Σπούδασε Χημεία στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στο οποίο και μετέπειτα έγινε καθηγητής.

Αν και ο Ekeberg ήταν κουφός (λόγω ασθένειας στα παιδικά του χρόνια) και τυφλός από το ένα μάτι (λόγω έκρηξης κατά τη διάρκεια πειράματος), αυτά δεν τον εμπόδισαν από το να ανακαλύψει το χημικό στοιχείο Ταντάλιο (Ta), το 1802.

Το Ταντάλιο ανήκει στην κατηγορία των μεταβατικών μετάλλων (τομέας d). Με ατομικό αριθμό 73, κατατάσσεται στην Ομάδα 5 και στην 6η Περίοδο στον Περιοδικό Πίνακα.

Για αρκετά χρόνια, θεωρούνταν ότι το Ταντάλιο και το Νιόβιο ήταν το ίδιο χημικό στοιχείο. Τελικά η θεωρία αυτή καταρρίφθηκε το 1844, όπου αποδείχτηκε ότι το νιοβικό και το τανταλικό οξύ δεν ήταν η ίδια ένωση.

Ο Ekeberg πέθανε το 1813 στην Ουψάλα.

 

 

1953 – Πρώτη απομόνωση του Φερμίου (Fm)

Το Φέρμιο είναι ένα τεχνητό χημικό στοιχείο (μέταλλο), με ατομικό αριθμό 100. Ανήκει στα Ακτινίδια και πήρε το όνομά του από τον Πυρηνικό φυσικό Enrico Fermi.

Η ανακάλυψη του στοιχείου έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής έκρηξης βόμβας υδρογόνου, που έγινε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ανάμεσα στα συντρίμμια μετά την έκρηξη, βρέθηκε και δείγμα που περιείχε περίπου 200 άτομα Φερμίου (στα ίδια συντρίμμια απομονώθηκε για πρώτη φορά και το χημικό στοιχείο 99, που ονομάστηκε Αινσταϊνιο, Es). Η παραπάνω ανακάλυψη έγινε στις 16 Ιανουαρίου 1953, στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley.

Παρόλα αυτά, για λόγους ασφαλείας τα αποτελέσματα και οι ανακαλύψεις αυτές δε δημοσιεύτηκαν ως το 1955. Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε δημοσιευτεί από την ίδια ομάδα ένας εναλλακτικός (και πιο πρακτικός!) τρόπος παρασκευής των στοιχείων Fm και Εs, με την υποσημείωση ότι οι μελέτες αυτές δεν ήταν οι πρώτες που διεξήχθησαν πάνω στο θέμα.