Σαν σήμερα 18 Ιανουαρίου στη Χημεία:

 

1825 – Γεννιέται ο Edward Frankland

O Frankland (1825 – 1899) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους χημικούς της εποχής του, με μεγάλη συνεισφορά στην Οργανομεταλλική, την Ανόργανη και τη Δομική Χημεία.

Επηρεασμένος από την έρευνα του μέντορά του Robert Bunsen πάνω στο κακωδύλιο (περισσότερα εδώ), ο Frankland ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν αρκετά στο πεδίο της Οργανομεταλλικής Χημείας, συνθέτοντας ενώσεις όπως ο διμεθυλοψευδάργυρος.

Κατά τη διάρκεια των μελετών αυτών, ο Frankland συνειδητοποίησε ότι ένα χημικό στοιχείο, για να ενωθεί με κάποιο άλλο, έχει συγκεκριμένη ενωτική ικανότητα που καθορίζεται από το πόσα ηλεκτρόνια έχει το στοιχείο αυτό στην εξωτερική του στιβάδα. Έτσι, εισήγαγε την έννοια του χημικού σθένους, η οποία ήταν επαναστατική για την επιστήμη. Όταν λοιπόν δύο ή περισσότερα στοιχεία συγκροτούν μια χημική ένωση συνδυάζονται μεταξύ τους με καθορισμένες αναλογίες που καθορίζονται ακριβώς από τα σθένη τους. Έτσι 2 μέρη υδρογόνου (που είναι μονοσθενές) θα πρέπει να ενωθούν με 1 μέρος οξυγόνου (που είναι δισθενές) για να συγκροτήσουν το μόριο νερού.

 

Τέλος, μαζί με τους Norman Lockyer και Pierre Janssen, o Frankland έμεινε στην ιστορία και για την ανακάλυψη του χημικού στοιχείου Ήλιο (He), το οποίο έχει ατομικό αριθμό 2 και ανήκει στα ευγενή αέρια.

Ο Frankland πέθανε σε ηλικία 74 ετών.