Σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου στη Χημεία:

 

1934 – Πεθαίνει ο Fritz Haber

Chemist Fritz Haber

Ο Haber γεννήθηκε στη Γερμανία το 1868. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Heidelberg καθοδηγούμενος από τον Robert Bunsen. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη μέθοδο παρασκευής αμμωνίας (NH3) την οποία ανέπτυξε μαζί με τον Carl Bosch.

Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, αντιδρά άζωτο (από την ατμόσφαιρα) με υδρογόνο, σε υψηλή θερμοκρασία και πίεση, παρουσία καταλύτη, δίνοντας αμμωνία:

N2(g) + 3H2(g) —> 2NH3(g)

Ammonia Molymod
Μοντέλο μορίου αμμωνίας

Η διαδικασία ονομάστηκε «μέθοδος Haber» και ήταν ορόσημο στην Ιστορία της βιομηχανικής Χημείας, αφού ως τότε τα προϊόντα του αζώτου (λιπάσματα, εκρηκτικά, κ.ά.) παράγονταν μόνο από τα αποθέματα ορυκτών του, ιδίως του νιτρικού νατρίου, που εξορυσσόταν μόνο στη Χιλή. Η παραγωγή φθηνών νιτρικών λιπασμάτων απέτρεψε την πείνα εξαιτίας του υπερπληθυσμού της Γης. Για την προσφορά του αυτή ο Haber τιμήθηκε με το Nobel Χημείας το 1918.

 

Θεωρείται επίσης «πατέρας των χημικών όπλων», διεξάγοντας πολλές σχετικές έρευνες και εφαρμόζοντας το χλώριο και άλλα δηλητηριώδη αέρία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βοηθώντας τους Γερμανούς στρατιώτες. Η σύζυγος του Haber, που ήταν και η ίδια χημικός, ήταν αντίθετη με την ενασχόλησή του με τα δηλητηριώδη αέρια και τελικά αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του πιστόλι στον κήπο τους, αντιδρώντας στην επιτόπια παρουσία του κατά την πρώτη επιτυχημένη χρήση χλωρίου (1915). Ο Haber υπερασπιζόταν τα χημικά όπλα ενάντια στις κατηγορίες ότι ήταν «απάνθρωπα», λέγοντας ότι ο θάνατος ήταν θάνατος, ανεξάρτητα από το μέσο που τον επέφερε.

Ωστόσο, με την άνοδο του αντισημιτισμού στη γερμανική κοινωνία, ο Haber, που ήταν Γερμανοεβραίος, υποχρεώθηκε να φύγει από τη Γερμανία το 1933 εξαιτίας των διωγμών των Ναζί. Τελικά, απογοητευμένος από την κατασυκοφάντηση των  επιστημονικών επιτευγμάτων του στην ίδια του την πατρίδα, πέθανε από καρδιακή προσβολή στην Ελβετία, στις 29 Ιανουαρίου 1934.