Για να δείτε κάποια εισαγωγικά στοιχεία σχετικά με τη Χημεία των αλκοολών, πατήστε εδώ.
Για να δείτε πώς η αιθανόλη εισάγεται στον οργανισμό μας και πώς μεταβολίζεται, πατήστε εδώ.
Για να μάθετε τι ακριβώς είναι το hangover, πού οφείλεται και πώς θεραπεύεται, πατήστε εδώ.

Στο προηγούμενο μέρος ασχοληθήκαμε με κάποιες από τις συνέπειες που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ και συγκεκριμένα το hangover της επόμενης μέρας. Έτσι τώρα θα δούμε τις υπόλοιπες επιπτώσεις της αιθανόλης, ανάλογα με τα όργανα που προσβάλλει. Αν κάποιος νόμιζε ότι το τίμημα της ποτοκατανάλωσης είναι μόνο πονοκέφαλοι και ναυτία την επόμενη μέρα, είναι πολύ γελασμένος.. 😛

Η αιθανόλη, λοιπόν, επηρεάζει σημαντικά τρία πολύ λειτουργικά όργανά μας: το συκώτι (ήπαρ), τον εγκέφαλο και τα νεφρά.

 

Συνέπειες του αλκοόλ στο συκώτι (ήπαρ)

Μιας και εκεί, όπως είδαμε, γίνεται ο κύριος καταβολισμός της αιθανόλης, το ήπαρ θα είναι και ένα από τα όργανα που επιβαρύνονται περισσότερο από την κατανάλωση αλκοόλ.

Καταρχάς, το ήπαρ γίνεται όλο και περισσότερο πιο «λιπαρό». Γενικά στο μεταβολισμό τα λιπαρά οξέα διασπώνται (οξειδώνονται) ώστε να δημιουργηθεί NADH, το οποίο στη συνέχεια συμμετέχει σε διαδικασίες παραγωγής ενέργειας. Όμως όταν πίνουμε πολύ αλκοόλ, αφού γίνονται οι παραπάνω αντιδράσεις, σχηματίζεται και μεγάλη ποσότητα NADH, λόγω των αντιδράσεων που είδαμε σε προηγούμενο κείμενο. Ο οργανισμός θεωρεί ότι δε χρειάζεται πλέον να γίνει διάσπαση λιπαρών οξέων, και αυτά συσσωρεύονται στο ήπαρ, που πλέον ονομάζεται λιπαρό.

Επιπλέον, παράγεται και μεγάλη ποσότητα ακεταλδεϋδης, η οποία είναι τοξική και οδηγεί αρχικά σε αλκοολική ηπατίτιδα και τελικά σε κίρρωση του ήπατος. Υπολογίζεται ότι ένας στους δύο αλκοολικούς εμφανίζουν αλκοολική ηπατίτιδα και ένας στους τέσσερις εμφανίζει κίρρωση, ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και σε θάνατο.

Υγιές συκώτι και συκώτι που έχει υποστεί κίρρωση

 

Συνέπειες του αλκοόλ στον εγκέφαλο

Το αλκοόλ δρα άμεσα στον εγκέφαλο ως κατασταλτικό. Αυτό ίσως ακούγεται περίεργο, καθώς όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, κάποιος που έχει πιει λίγα ποτηράκια τείνει να μιλάει περισσότερο και να είναι πιο ενεργός. Η εξήγηση είναι απλή: τα κυκλώματα του εγκεφάλου που καταστέλλει το αλκοόλ είναι αυτά που υπό κανονικές συνθήκες ήταν οι καταστολείς!

Συγκεκριμένα, η αιθανόλη καταστέλλει τη λειτουργία του GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ, μοριακός τύπος: C4H9NO2), το οποίο είναι το κυριότερο ανασταλτικό χημικό του εγκεφάλου. Aυτό που κάνει η αιθανόλη είναι να συνδέεται ισχυρά στη θέση του GABA, και να κάνει τον εγκέφαλο ακόμη πιο «αργό».

Δομή του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA)

Το γ-αμινοβουτυρικό οξύ σχηματίζεται από το L-γλουταμινικό οξύ, το οποίο είναι ένας άλλος σημαντικός νευροδιαβιβαστής και είναι υπεύθυνος για τη διάνοιξη καναλιών ασβεστίου στα νευρικά κύτταρα. Αυτά δρουν διεγερτικά στη μετάδοση του σήματος, και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης και της μνήμης. Έτσι, καταστέλλοντας τη λειτουργία του GABA, η αιθανόλη εμποδίζει και τη δράση του L-γλουταμινικού οξέος, και έτσι παίζει ανασταλτικό ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη. Αυτό εξηγεί και τα κενά μνήμης που εμφανίζονται κατά τη χρήση του. Κοινώς, γι’αυτό μετά από μια έντονη  βραδιά ποτού, το επόμενο πρωί δε θυμάστε τι έγινε!

Δομή του L-Γλουταμινικού οξέος

Επίσης, αυτή η ανασταλτική  δράση στη μεταφορά του νευρικού σήματος ευθύνεται άμεσα και για τη μείωση των αντανακλαστικών (ακόμη και με μικρή κατανάλωση αλκοόλ). Αυτός είναι και ο λόγος που η οδήγηση για κάποιον που έχει πιει έστω και ένα ποτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνη!

Ακόμη, σύμφωνα με την υπάρχουσα έρευνα, η κατανάλωση αλκοόλ ενεργοποιεί την παραγωγή ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι μια ουσία που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο σε περιπτώσεις επιτυχίας ή ευτυχίας. Πράγματα, όπως το φαγητό, το σεξ ή τα ναρκωτικά προκαλούν σε πολλούς ευφορία. Αυτό το συναίσθημα της ευφορίας είναι η απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Η δομή της ντοπαμίνης. Μαζί με τη σεροτονίνη είναι οι δύο χημικές ενώσεις που απελευθερώνονται και «μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα»

Όπως φαίνεται, η αρχική έκθεση στο αλκοόλ ενεργοποιεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου, ο οποίος με τη σειρά του στέλνει μηνύματα στο φλοιό ώστε η έκκριση ντοπαμίνης κωδικοποιείται ως εμπειρία και ίσως ως ανάμνηση.

Αυτό που τελικά νιώθουμε είναι ότι «αυτό το ποτό ήταν τέλειο» και ανυπομονούμε να το ξαναδοκιμάσουμε! Βέβαια, όπως είδαμε αυτό μπορεί να είναι ακόμη και θανάσιμο..

Συνέπειες του αλκοόλ στα νεφρά

Υπάρχει κανείς που δεν επισκέπτεται το μπάνιο κάθε τρεις και λίγο, όταν έχει πιει αλκοόλ; Δεν το νομίζω. 😛 Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ επηρεάζει μια ορμόνη, η οποία λέγεται αντιδιουρητική ορμόνη και είναι υπεύθυνη για το πόσο συχνά κάνουμε την ανάγκη μας! Συγκεκριμένα η ορμόνη αυτή βοηθά ώστε να ουρούμε πιο σπάνια και κατά συνέπεια να διατηρούμε τον οργανισμό μας εφυδατωμένο.

Τα πράγματα αλλάζουν όμως μόλις καταναλώσουμε αλκοόλ. Τότε μειώνεται η δράση της ορμόνης και γι’αυτό πρέπει να πηγαίνουμε συχνότερα στο μπάνιο. Όμως αυτό σημαίνει επίσης ότι αυξάνεται και ο κίνδυνος αφυδάτωσης, καθώς τα υγρά που χάνονται από την επιπλέον ποσότητα ούρων δεν μπορούν να αναπληρωθούν.

family guy

 

Για όσους διάβασαν όλα αυτά και παρ’όλα αυτά θέλουν ακόμη να πιουν, στο επόμενο μέρος θα δούμε αναλυτικότερα κάποια πράγματα που ισχύουν σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ (όπως το BAC), αλλά και το γιατί το αλκοόλ είναι ένα ισχυρότατο εξαρτησιογόνο!

Advertisements