Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας (το πρώτο μέρος βρίσκεται εδώ, ενώ το δεύτερο εδώ), ορίστε μερικά ακόμη χημικά μόρια που τα ονόματά τους είναι αρκετά πιο εμπνευσμένα από το συνηθισμένο..!

Μπασταρδάνη

Το όνομά της ένωσης αυτής παραπέμπει σε «υλικό» που χρησιμοποιούσε στις σειρές του ο Φώσκολος, και η πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από την ονομασία το επιβεβαιώνει! Η μπασταρδάνη είναι συγγενικό μόριο της αδαμαντάνης, ενός κυκλοαλκανίου που τα παράγωγά του χρησιμοποιούνται σε διάφορα φάρμακα.

480px-Adamantane_structure
Δομή της αδαμαντάνης

Ωστόσο, η δομή της μπασταρδάνης διέφερε σημαντικά από τις υπόλοιπες συγγενικές, καθώς εμφάνιζε «γέφυρες αιθανίου» που έκαναν πιο πολύπλοκη τόσο τη δομή της, όσο και την εξήγηση του φαινομένου από τους επιστήμονες που την ανακάλυψαν το 1968. Έτσι, το αρχικό paper που παρουσίαζε την ένωση είχε το συμπαθητικό τίτλο «Nonacyclo-docosane, a Bastard Tetramantane».. 😛 Εάν θέλετε, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

 

Το ανεπιθύμητο μόριο της μπασταρδάνης 😛

Megaphone

Εάν έβγαινε καρτοκινητή τηλεφωνία μόνο για χημικούς, θα ήταν μια τέλεια ονομασία! Προς το παρόν έτσι ονομάζεται απλά μια κετόνη που προέρχεται από το φυτό Aniba Megaphylla (την κατάταξη του φυτού την αφήνω για τους βιολόγους που διαβάζουν το blog :mrgreen: ). Μάλιστα, μελέτες έδειξαν ότι η ένωση παρουσιάζει ανασταλτική δραστικότητα απέναντι στα ανθρώπινα καρκινώματα του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Megaphone_chemical_structure

fucK

Εδώ νομίζω δε χρειάζεται να αναφέρω περισσότερα! :mrgreen: Απλά ελπίζω να μην παρεξηγήσει η wordpress και μου κλείσει το blog για ακατάλληλο υλικό.. 😛

Εκτός από τις πονηρές χρήσεις, fucK ονομάζεται και το γονίδιο που κωδικοποιεί το ένζυμο L-fuculokinase (εάν κάποιος γνωρίζει την επίσημη ελληνική ονομασία ας μου αφήσει σχόλιο). Το ένζυμο αυτό με τη σειρά του καταλύει την παρακάτω αντίδραση:

ATP + L-fuculose ↔ADP + L-fuculose-1-phosphate

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ!

 

Χημικό μόριο Star Wars ‘Tie-Fighter’

Υποτίθεται ότι η ένωση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην απορρόφηση ηλιακής ενέργειας. Εμένα πάντως μου φαίνεται ότι οι επιστήμονες απλά ήταν φαν του Star Wars και είχαν αρκετό ελεύθερο χρόνο.. 😛  Όπως και να έχει, η δομή του μορίου μοιάζει στα Tie Fighters που εμφανίζονταν στη σειρά, ενώ η ένωση κυριολεκτικά βοηθά στο να εμποδιστεί η Dark Side!

tiefighter
Χημικό και StarWar-ικό Tie Fighter!

 

Για τους φαν της σειράς, το σχετικό paper βρίσκεται εδώ.

funny-star-wars-pictures-always-look-on-the-dark-side-of-life

 

Πορφυρίνη Pacman

Μετά τις ταινίες, άλλη μια συχνή πηγή έμπνευσης στη γέννηση παράξενων ονομάτων είναι και τα videogames. Αυτό το είδαμε και στο προηγούμενο μέρος του αφιερώματος, σε ενώσεις όπως η Πικατσουρίνη και το Sonic the Hedgehog.. Αυτή τη φορά έχουμε μια πορφυρίνη που πήρε το όνομά της από τον γνωστό τελειοφάγο Pacman!

 

Λατρεύω αυτήν την εικόνα :mrgreen:

 

Η δομή αποτελείται από δύο πορφυρίνες οι οποίες διατάσσονται παράλληλα η μια στην άλλη και ενώνονται με τη χρήση τριών εξαμελών δακτυλίων. Το αποτέλεσμα θυμίζει ένα Pacman με ανοιχτό το στόμα!

pacman

 

 

Βιβλιογραφία

http://www.chm.bris.ac.uk/sillymolecules/sillymols.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_chemical_compounds_with_unusual_names