Η Οργανική Χημεία αποτελεί έναν από τους ευρύτερους και σημαντικότερους κλάδους όλης της Χημείας, με αναρίθμητες εφαρμογές και ακόμη πιο αναρίθμητους μηχανισμούς και αντιδράσεις! Για το λόγο αυτό έχουν κυκλοφορήσει πάρα πολλά σχετικά βιβλία (δυστυχώς λίγα υπάρχουν στα Ελληνικά), άλλα εισαγωγικά και άλλα με πιο προχωρημένη θεματολογία. Σε αυτό το άρθρο θα παραθέσω κάποια από τα πιο αναγνωρισμένα βιβλία βασικής Οργανικής Χημείας.

Τα βιβλία αυτά είναι ιδανικά για:

  • αρχάριους που θέλουν να κάνουν εισαγωγή στην οργανική χημεία,
  • προπτυχιακούς φοιτητές,
  • καθηγητές Γυμνασίου/Λυκείου για να πάρουν ιδέες για ασκήσεις 😛 ,
  • οποιονδήποτε έχει ήδη μια γνώση των βασικών και θέλει να κάνει μια επανάληψη!

 

Στα Ελληνικά:

John McMurry – Οργανική Χημεία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Ιδανική επιλογή για τις παραπάνω κατηγορίες ατόμων, το βιβλίο αυτό διδάσκεται στα τμήματα Χημείας τόσο σε ελληνικά όσο και σε ξένα Πανεπιστήμια. Η θεματολογία του επεκτείνεται σε όλες τις βασικές κατηγορίες οργανικών ενώσεων, ενώ σε κάθε κεφάλαιο αναφέρονται και αντίστοιχες εφαρμογές στην καθημερινότητα. Στην ελληνική έκδοση συνοδεύεται από ειδικά γυαλιά, ώστε ο αναγνώστης μπορεί να δει την τρισδιάστατη δομή ενώσεων σε ορισμένα σχήματα του βιβλίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ. Στην προηγούμενή του έκδοση, το βιβλίο αποτελούνταν από 2 τόμους, τους οποίους μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ και εδώ.

 

L. G. Wade – Οργανική χημεία  (Εκδόσεις Τζιόλα)

Λίγο πιο βαρύ σε σχέση με το βιβλίο του McMurry, και δεν εννοώ μόνο ως προς τη μάζα ή την τιμή. 😛 Ωστόσο, περιέχει περισσότερες ασκήσεις και αρκετά ενδιαφέρουσες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή. Επίσης πολύ καλή επιλογή για αρχάριους, αν και εγώ προσωπικά θεωρώ πιο «φιλικό» το βιβλίο του McMurry (ίσως επειδή ήταν το πρώτο μου βιβλίο και συνήθισα σε αυτό!). Διδάσκεται και αυτό σε αρκετά Πανεπιστήμια.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

 

VOLLHARDT PETER, SCHORE NEIL – Οργανική Χημεία. Δομή και Λειτουργικότητα (Εκδόσεις Κυριακίδη)

Μια από τις πιο πρόσφατες αποδόσεις βιβλίου Οργανικής στα Ελληνικά, καθώς μεταφράστηκε μόλις το 2012. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω πολλά για αυτό το βιβλίο αφού δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια μου, ωστόσο το παραθέτω επειδή η πρωτότυπη έκδοση στα Αγγλικά είναι αρκετά αναγνωρισμένη, αλλά και γιατί το βιβλίο προτείνεται από φέτος και σε τμήματα Χημείας ελληνικών Πανεπιστημίων. Εάν μας διαβάζει κάποιος που έχει το βιβλίο, θα εκτιμούσα πολύ να αφήσει ένα σχόλιο με την άποψή του. 🙂

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

 

Στα Αγγλικά:

Clayden, Greeves, Warren, Wothers – Organic Chemistry

Θεωρείται από τα κορυφαία βιβλία Οργανικής Χημείας σήμερα, αν όχι το κορυφαίο. Γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται κατανοητό από τον καθένα, το βιβλίο αυτό είναι ιδανικό για όσους θέλουν να μάθουν τα βασικά, αλλά και για όσους αναζητούν πιο εξειδικευμένες γνώσεις Οργανικής. Τα προβλήματα, οι ασκήσεις, αλλά και οι 3D απεικονίσεις των μορίων παρέχονται online στο διαδίκτυο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

 

Morrison and Boyd – Organic Chemistry

Ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία Οργανικής εδώ και 40 χρόνια, ιδανικό για προπτυχιακούς φοιτητές! Προσωπικά έχω δει από κοντά μόνο την αγγλική έκδοση, όμως στο ίντερνετ βρήκα ότι εχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά («ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ», Κ. Σακαρέλλος, Γ. Πηλίδης, Ι. Γεροθανάσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1988, 1300 σελίδες σε 3 τόμους), χωρίς να βρω κάτι παραπάνω (υποθέτω ότι η ελληνική έκδοση απευθυνόταν μόνο στους φοιτητές του Πανεπιστημίου).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

 

Peter Sykes – Guidebook to Mechanism in Organic Chemistry

Όπως λέει και ο τίτλος του, το βιβλίο αυτό εστιάζει στους μηχανισμούς των αντιδράσεων στην Οργανική Χημεία. Πολύ χρήσιμο και με κατανοητά παραδείγματα, βοηθά στην πλήρη εμπέδωση των μηχανισμών, κάτι που είναι απαραίτητο για οποιονδήποτε θέλει να μάθει Οργανική. Συνδυάζεται ιδανικά με κάποιο από τα βιβλία παραπάνω!

Υπάρχει και ελληνική μετάφραση του βιβλίου (εκδόσεις Πνευματικός), ωστόσο απ’ότι βλέπω μάλλον δε μεταφράστηκε όλο το πρωτότυπο (το οποίο έχει ~430 σελίδες, ενώ η ελληνική έκδοση έχει 180).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ. Για την ελληνική έκδοση μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Κριτικές, απόψεις ή προτάσεις για άλλα βιβλία είναι φυσικά καλοδεχούμενες! 😀 Περισσότερες προτάσεις βιβλίων και για τους υπόλοιπους κλάδους της Χημείας σε επόμενα ποστ!

Advertisements