Πολλοί από αυτούς που θα διαβάσουν το παρακάτω άρθρο ή έστω θα δουν τον τίτλο του, θα νομίσουν ότι με πείραξε το κρύο στο κεφάλι: τι δουλειά έχει ένα άρθρο για τα κουνούπια Δεκέμβρη μήνα; Η μόνη απάντηση που έχω να δώσω είναι ότι τους ζηλεύω, γιατί εγώ ακόμη και τώρα υποφέρω από τσιμπήματα! Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι τα κουνούπια δείχνουν προτιμήσεις ως προς τα θύματά τους και όπως εύκολα φαντάζεται κανείς, η εξήγηση για αυτές μπορεί να δοθεί από τη χημεία, αλλά και από άλλες επιστήμες!

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα αναφέρουμε:

Λίγα λόγια για το κουνούπι

Πώς μας βρίσκει το κουνούπι;

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τα @#$% κουνούπια;;;

Γιατί τα κουνούπια φαίνεται να προτιμούν εμένα και όχι τους γύρω μου;Λίγα λόγια για το κουνούπι

Θα ήθελα πολύ να αφιερώσω αυτήν την παράγραφο στο πόσο τα μισώ, στις άπειρες ώρες που έχω χαραμίσει για να τα κυνηγάω, στον ύπνο  που έχω χάσει ακούγοντας το σιχαμένο «βζζζζζ» πάνω από τα αυτιά μου κτλ. Ωστόσο θα προσπαθήσω να είμαι πιο αντικειμενικός. :mrgreen: Το κουνούπι λοιπόν ανήκει στα αρθρόποδα και κατ’ επέκταση στα έντομα. Πιο συγκεκριμένα, είναι μέλος της οικογένειας Culicidae και στον κόσμο έχουν βρεθεί πάνω από 3500 διαφορετικά είδη του. Ωστόσο, αρκετά από αυτά τα είδη δεν ενδιαφέρονται για το αίμα μας ενώ και από τα υπόλοιπα είδη, όπως είναι γνωστό, μόνο τα θηλυκά κουνούπια μας τσιμπάνε και τα αρσενικά όχι. Αυτό γίνεται γιατί το αίμα είναι απαραίτητο για τα θηλυκά προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αβγά. Μετά το (σελφ-σέρβις) γεύμα των θηλυκών τα αβγά τους ωριμάζουν και στη συνέχεια τοποθετούνται στην επιφάνεια του νερού ώσπου να εκκολαφθούν.

Όπως όλα τα έντομα, το σώμα στα ενήλικα κουνούπια αποτελείται από τρία βασικά μέρη:

  • Κεφάλι – Αποτελείται από δύο σύνθετα μάτια, κεραίες για την ανίχνευση χημικών ουσιών και λοιπούς αισθητήρες (τους οποίους θα δούμε παρακάτω), καθώς και τα μέρη του στόματος. Από τα μέρη αυτά διακρίνουμε την προβοσκίδα, η οποία χρησιμοποιείται κατά το δάγκωμα και επομένως βρίσκεται μόνο στα θηλυκά. Για το λόγο αυτό, από εδώ και στο εξής με τον όρο «κουνούπι» θα αναφερόμαστε μόνο στα θηλυκά. Το κουνούπι τρυπάει το δέρμα με 6 «καρφίτσες» που έχει στο στόμα του, βγάζει ένα αιμολυτικό και αντιισταμινικό σάλιο και με τη προβοσκίδα του ρουφά το αίμα του δύσμοιρου θύματός του.
  • Θώρακας – Στην περιοχή αυτή «προσκολλούνται» οι μηχανισμοί κίνησης του κουνουπιού, δηλαδή δύο φτερά και έξι πόδια. Περιέχει επίσης τους μύες που χρησιμοποιούνται κατά την πτήση, την καρδιά, κάποια γάγγλια των νευρικών κυττάρων κ.ά.
  •  Κοιλιά – Περιλαμβάνει το πεπτικό σύστημα και τα όργανα απεκκρίσεως. Εδώ καταλήγει το αίμα που ρουφά το κουνούπι. Εάν νομίζατε ότι το κουνούπι σας τσίμπησε 3-4 φορές και χόρτασε, κάνετε λάθος! Η κοιλιά του κουνουπιού έχει μεγάλη ελαστικότητα και μπορεί να μεγαλώνει ανάλογα με την ποσότητα αίματος που ρουφά.  👿   Και για να σιχαθείτε ακόμη περισσότερο, εάν με κάποιο τρόπο κοβόταν το αισθητήριο νεύρο που συνδέεται με την κοιλιά του κουνουπιού, την ώρα που σας τσιμπάει, αυτό θα συνέχιζε να ρουφά αίμα μέχρι η κοιλιά του να σκάσει κυριολεκτικά..
mosquito-parts
Τα βασικά μέρη στο σώμα ενός κουνουπιού. Πηγή: HowStuffWorks
Τσίμπημα από κουνούπι. Δείτε την κόκκινη κοιλιά του να μεγαλώνει όλο και περισσότερο

Επόμενη σελίδα – Πώς μας βρίσκει το κουνούπι;

Advertisements