Με το πέρασμα των αιώνων πολλές από τις συνήθειες που είχε ο άνθρωπος εξαφανίστηκαν ή «αναβαθμίστηκαν», λόγω της συνεχόμενης ανάπτυξης του κόσμου μας. Ωστόσο, κάποιες από αυτές κατάφεραν  να αντισταθούν στο φαινόμενο αυτό και τις συναντούμε σε μεγάλο βαθμό ακόμη και σήμερα. Μία εξ’αυτών είναι και το μάσημα της τσίχλας!

Είτε σας αρέσει είτε όχι, το μάσημα της τσίχλας είναι μια συνήθεια που συναντάμε πάρα πολύ συχνά, καθώς φαίνεται πως βοηθά πολλούς ανθρώπους στο να χαλαρώνουν ή να εκτονώνονται. Απεναντίας, οι κολλητικές της ιδιότητες φέρνουν μάλλον νεύρα: ποιος δεν έχει πατήσει τσίχλα και μετά τράβηξε τα πάνδεινα ώστε να καθαρίσει εντελώς το παπούτσι του; 😛

Ιστορική αναδρομή

Όπως βρέθηκε, η συνήθεια που έχουμε να θέλουμε να μασήσουμε κάτι συναντάται μέχρι και 5000 χρόνια πριν, στους Αζτέκους, τους αρχαίους Έλληνες αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φυσικά μη φανταστείτε ότι πχ. οι αρχαίοι Έλληνες κάθονταν να κάνουν φούσκες και παιχνίδια.. :mrgreen: Στην πραγματικότητα, η αρχική τσίχλα ήταν απλώς ρετσίνι (ή αλλιώς ρητίνη) των δέντρων.

Έτσι,  περισσότερα από χίλια χρόνια πριν, οι Αζτέκοι έπαιρναν ρητίνη από ένα τροπικό αειθαλές δέντρο που ονομάζεται Manilkara chicle (η λέξη “chicle” σημαίνει “πηχτό υλικό” στη γλώσσα των αρχαίων Αζτέκων), έσχιζαν τον κορμό του, συνέλεγαν τις σταγόνες ρητίνης και τις θέρμαιναν έως ότου γίνουν μια μάζα αρκετά συμπαγής για να μασηθεί.

To δέντρο Manilkara chicle. Φαίνονται οι τομές για τη συλλογή του εκχυλίσματος

Οι αρχαίοι Έλληνες της Χίου συνέλεγαν το ρετσίνι του μαστιχόδεντρου (Pistacia lentiscus) και το μασούσαν. Τέλος, σε μια ανασκαφή στη Φινλανδία βρέθηκε ένα κομμάτι τσίχλας ηλικίας 5000 ετών, μαζί με απολιθωμένες δαγκωματιές. Οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής έπαιρναν αυτήν την τσίχλα από σημύδες και τη θέρμαιναν για να φτιάξουν ένα είδος ρητινούχας πίσσας, η οποία σκλήραινε όταν ήταν κρύα και μαλάκωνε όταν θερμαινόταν. Η τσίχλα αυτή χρησιμοποιούνταν κυρίως ως κόλλα για την επισκευή οικιακών σκευών ή για να συνδέσουν τις αιχμές στα βέλη, αλλά επίσης σίγουρα και για μάσημα. Τα φυσικά αντισηπτικά συστατικά που βρέθηκε ότι περιείχε η πίσσα αυτή μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι της Νεολιθικής Εποχής είχαν τη δικιά τους οδοντική τσίχλα για να θεραπεύουν τις στοματικές λοιμώξεις!

Μαστιχόδενδρο της Χίου

 

(Για τη συνέχεια πατήστε παρακάτω στη σελίδα 2)